tiistai 15. heinäkuuta 2014

Mitä vaaditaan ollakseen fitness-urheilija? Osa 4. Verkosto

Vaikka tuntuukin siltä, että kuntosalilla harjotteleminen on aika yksinäinen laji, ja kuntosaliharrastaja viettää aikaa salilla yleensä vain itsensä ja painojen kanssa, kilpaileminen on kuitenkin hyvin sosiaalinen ilmiö ja sitä on mahdotonta toteuttaa ilman tukiverkostoa. Keitä kaikkia tukiverkostoosi kuuluu riippuu omista tarpeistasi. Minulla oli tuuri ja onni saada työskennellä aivan mielettömien ihmisten kanssa, ilman heitä en olisi mitenkään onnistunut kisavalmisteluissa ja päässyt lavalle asti.

Ensinnäkin IFBB:n sääntöjen mukaan kilpailijan 
pitää kuulua viralliseen tiimiin, jonka nimissä hän kilpailee kisoissa (IFBB:n sääntöjä täältä), eli kilpailijan on pakko olla osana jotain yhteisöä. Minun tapauksessani se oli Sportsnutrition.fi -lisäravinteiden maahantuoja. Sportsnutrition.fi ei itse tarjoa valmennusta, vaan ottaa tiimiinsä eri tahojen valmennuksessa olevia fitness-urhelijoita. Sportnutritionin tuotteita saa verkkokaupasta ja nyt myös Koivuhaan myymälästä.



Suurin osuus kilpailuprosessin onnistumisessa on kuitenkin valmentajalla. Lavalle nouseminen on monen kuukauden kovan työn tuloksen näytönpaikka ja myös erään matkan loppu. Sekä tulos että matkan kulku riippuu paljolti valmentajan ohjaustavasta, hänen tekemistä ratkaisuista ja ylipäätään hänen kiinnostuksesta urheilijaa kohtaan. Minusta ei ole oikein käsitellä kisavalmennusta tavallisena palvelutarjontana. Valmennusprosessin aikana valmentajan ja valmennettavan välille kehittyy suhde, jonka laatu ja voima kantavat urheilijan kisapäivään saakka. Yhteisten kemioiden pitää pelata sekä urheilijan että valmentajan tavoitteiden saavuttamiseksi. Olen treenannut nyt jo muutaman vuoden Yulia Zabelinan etäohjauksessa. Yulia Pietarista käsin. Valmennuksen lisäksi hän myös kilpailee itse body fitneksessä. 



Tästä suhteesta voin sanoa, että se toimii loistavasti. Ja voisi olla vielä tuloksellisempaa, jos pystyisin noudattamaan kaikkia Yulian ohjeita moitteettomasti ilman lipsahtamista elämäni tilanteiden, aikatauluni, lomien ym. takia. Olen opetellut luottamaan Yulian ammattitaitoon ja kokemukseen ja olemaan epäilemättä hänen ratkaisujaan, vaikka miten omituisilta ne alussa tuntuisivatkin :)

Ainoastaan treeni ei riitä päästäkseen kisalavalle. Pitää myös järjestää tuhat asiaa, joista olen jo kirjoittanut aikasemmin (ks. Osa 2. ja Osa 3.). Olin hyvin onnekas kun sain kisakonsultiksi aivan ihanan ja uskomattoman Gynai Alekperovan. Moni tuntee Gynain Fitness Classic 2013 finalistina (4. sija). Bikini fitness kisa-asioissa Gynai on vertaansa vailla. Hän opasti minua koko valmisteluprosessin ajan, listasi mitä kaikkea on tehtävä ja hankittava, sekä neuvoi mitä ja miten se piti tehdä.
http://body.pictures.fi/kuvat/2013+Oulun+SM-karsinta/Bikini+Fitness/

Kokeneena bikini fitness -konkarina Gynai opetti poseerausta ja antoi vinkkejä lavalla olemiseen. Kaksi kisoja edeltävää viikkoa melkein asuimme jo  yhdessä  :) Kauneusammattilaisena Gynai hoiti kaiken: bikinien viimeistelystä, sokeroinnista ja  maalaamisesta meikkeihin, hiuksiin ja moraaliseen tukeen. Hän myös piti minusta huolta kisan aikana ja hoiti huoltajan tehtävänsä loistavasti. En voi muuta kun suositella tätä ihanan aurinkoista ja kaiken tietävää fitness-mamaa!! :)






Se oli niistä tärkeimmistä :) Kisavalmistelun aikana tutustuin myös moniin tavaroiden ja palveluiden toimittajiin, jotka omalla tavallaan kannustivat ja auttoivat viemään tämän prosessin loppuun saakka. Bikinien valmistaja tuli vastaan tilausaikataulun kanssa ja selvisi myös monimutkaisesta logistiikasta että saisin bikinit ajoissa. Anna Virmajoki kannusti  minua poseeraus-workshopissaan kuukauden ennen kisoja ja kohotti itsevarmuuttani lavalle nousemiseen. Kosmetologi Alina otti ihohuoleni omakseen ja kehitti ihonhoito-ohjelman juuri minun ongelmapaikkoihini. Ja tietenkin lähipiirini oli aina läsnä ja tukena muodoistani, painostani ja hormonipurkauksistani huolimatta )))

Loppujen lopuksi voin sanoa, että arvokkain matkamuisto, jonka olen saanut mukaan tältä ensimmäiseltä kisamatkaltani on upeat ihmissuhteet ja yhteiset kokemukset. Ne ovat itse asiassa ainoat asiat oman itseni voittamisen lisäksi, jotka tulevat mieleen kun muistelen kisoja jälkeenpäin. Juuri ihmiset, joita päivästä päivään joskus sattumaltakin tapaamme, rikastuttavat arkeamme ja tekevät rutiinista ainutlaatuisen elämänkokemuksen. 

Ei muuta kun omaa verkostoa laajentamaan ja oppimaan toisistaan ja toisiltaan avoimella mielellä ja kiinnostuksella ihmisiin :)
That’s what life is about :)

- Natalia



#NataliaBelousova #NataliaBikini #BikiniFitness #FitnessBikiniMasters #BikiniFitnessKisat #kisavalmistelut #kisajärjestelyt  #tukiverkosto #BikiniKisat #YuliaZabelina #GynaiAlekperova #Sportsnutrition.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti